+381 63 39 16 39
office@kipina.rs

o merino vuni…

Nazivom vuna se opisuju mekane dlake krzna nekih životinja a posebno ovaca (ovčja vuna).

Vuna uz svilu i kazein spada u grupu proteinskih vlakana.

Ljudi, vunu koriste još od davnina. Vunu možemo naći na svim kontinentima, dok je za Australiju i Novi Zeland ona ujedno i veoma važan deo privrede.

Unutrašnjost vlakna vune može preuzeti vodenu paru dok spoljna površina odbija vodu. Vlakno može prihvatiti do 33% vode u odnosu na svoju suvu težinu a da ne osetite da je vlažno. Suši se znatno brže nego, na primer, pamuk. Proizvod od vune sadrži u odnosu na ukupnu zapreminu i do 85% vazduha. To svojstvo mu omogućava da jako dobro greje. Poznato je da vuna štiti od hladnoće i vlage čak i na veoma niskim temperaturama ali i stanovnici najtoplijih pustinjskih predjela Afrike, Azije i Australije, gde su temperature izuzetno visoke, takođe upotrebljavaju vunene odevne predmete.

Uza sve te osobine vuna sadrži Lanolin, prirodno ulje, koje ima na kožu vrlo pozitivan učinak.

Vuna se ne gužva, jer je vlakno elastično. Osim toga, jednom obojena, ne gubi boju i nije zapaljiva. Za razliku od veštačkih materijala jedva da upija znoj. Bez posebne obrade, može izazivati osjećaj neugodnog “grebanja” na koži. Tog grebanja nema kod finih merino vuna. (sr.wikipedia.org)

 

 

Naši proizvodi su izrađeni od najkvalitetnijih vrsta vune

 

woolmark cebe

 

– merino vuna, potiče od merino ovaca. i dobija se fino, meko, vrlo kovrdžavo i izuzetno kvaliteno vlakno vune. Finoća vlakna se kreće od 16 do 23,5 mikrometara. Merino vuna u našim proizvodima je poreklom sa Novog Zelanda i Australije

 

woolmark cebe-camel (kamilja dlaka), je predivo koje se dobija od donjeg sloja kamilinog krzna, izuzetno je mekana i predivne prirodne boje. Gotovi proizvodi od kamiline dlake su najmekši od svih vlakana životinjskog porekla i izuzetno su topli.

-kašmir – izuzetno kvalitetna vuna kašmirske koze. Dobija se specijalnim postupkom češljanja ispod vrata same koze i to u veoma malim količinama (oko 150 g godišnje). Izuzetno je meka, a u sebi ima 2-3 puta više lanolina od merino vune sa kojom se često meša i kombinuje.

Woolmark je naipoznatija svetska modna oznaka i u vlasništvu je Australijska organizacija Australian Wool Innovation Limited, i daje garanciju da je proizvod napravljen od 100% čiste vune, striktno kontrolisanog kvaliteta, i vrhunskih osobina.