+381 63 39 16 39
office@kipina.rs

vunena posteljina

 

Vuna je prirodni materijal koji se koristi od strane čoveka hiljadama godina za izradu odeće i posteljine. Brojne primedbe i istraživanja pokazuju van svake sumnje da vuna poseduje osobine sa pozitivnim efektom na zdravlje. Vuna je korišćena dugi niz godina sa uspehom u terapijskoj i preventivnoj medicini.

Spavanje je jedna od najosnovnijih čovekovih fizioloških potreba, kada se odvijaju mnoge važne funkcije. San nam je neophodan kako bi obnovili vitalnu energiju, povratili snagu, pojačali koncentraciju i povećali otpornost na stres. Želimo da se to odvija u povoljnim uslovima. Korišćenje Torpol vunene posteljine pomaže nam u stvaranju udobnosti za zdrav i miran san.

Vunena posteljina pušta vazduh i omogućuje telu da diše kroz kožu. Prirodno svojstvo vune (kontrakcija i ekspanzija dlake) obezbeđuje protok vazduha usklađen sa temperaturom. Vuna je prirodni termoregulator. Može se uspešno koristiti tokom čitave godine – zimi daje toplinu i tokom leta pruža zaštitu od prekomernog znojenja i pregrevanja.

Od različitih prirodnih vlakana, ovčija dlaka poseduje najveću sposobnost absorpcije vlage – do 43%. Iz tog razloga vuna upija velike količine znoja, koji se raspršio u procesu ventilacije, pružajući pravu svežinu.

 

Ovčija vuna sadrži lanolin, prirodnu životinjsku mast koja štiti dlačice i sprečava njihovo prljanje. Vunena vlakna su okruženje koje ne dopušta razvoj bakterija ili grinja te tako vunenu posteljinu možemo smatrati antialergijskom.

Jedan od najštetnijih aspekata sintetičkih materijala i vlakana je da svoje okruženje ispunjavaju pozitivnim jonima koji remete telo, a posebno nervni sistem izazivajući ekstremni umor, opadanje imuniteta i hiperaktivnost. Vuna eliminiše pozitivnu jonizaciju, zamenivši je negativnom jonizacijom, prirodnijom za ljudsko tijelo.

kashmir-white-country_wm-tfull

Vunena posteljina ima blagotvoran učinak na ljudsko telo:
*pomaže održavanje optimalne temperature tela
*omogućava ventilaciju
*upija vlagu

*sadrži lanolin, koji štiti vlakna, uništavajući bakterije i grinje i sprečava nakupljanja prljavštine, *neutrališe pozitivne jone, delujući pozitivno na nervni sistem – čvrsto spavate, mirno i zdravo

*pruža mikromasažu koja obezbeđuje cirkulaciju krvi u ćelijama, poboljšava cirkulaciju i ublažava bol